header banner
Default

NFT pazarındaki son derece düşüşün nedeni nedir?


NFT piyasasının 2021’de yıllık işlem hacmi 17,6 milyar $ olmuş ve önceki yıla göre %21.000 artmıştı. Biricik, benzersiz token anlamına gelen ve çıktığı dönemde gündemi oldukça meşgul eden “NFT”ler 2022 yılında da popülaritesini korudu. Peki son durum ne, NFT’ler hala popülaritesini koruyor mu? Bybit Learn ekibi hazırladığı “NFT Balonu” dosyasında NFT’lerle ilgili son durumu ele aldı. 

NFT’leri değerli kılan unsur, tamamen benzersiz olmalarıdır. Ancak her piyasada olduğu gibi fiyatlar şişirilip alıcılar artık o ürünü satın almak için bir sebep bulamayınca popülaritesini yitirebilir. NFT’lerde son durum ne, popülaritesini koruyor mu yoksa NFT’ler gerçekten bir balon muydu? İşte soruların cevapları…

NFT nedir?

Öncelikle yine NFT’nin ne olduğunu hatırlatarak dosyamıza başlamak isteriz. NFT’ler, bir blok zinciri üzerinde var olan ve karakteristik meta verilerinden ve tanımlama kodlarından oluşan kriptografik varlıklardır. Bu nedenle her NFT benzersizdir ve bu durum NFT’lere değer kazandırır. Bir NFT, eşdeğer bir NFT ile değiştirilemez veya takas edilemez. Buna karşılık, kripto para birimleri ve diğer değiştirilebilir tokenler birbiriyle takas edilebilir ve ticari işlemlerde kullanılabilir. NFT’ler genellikle sanat eserlerini, sanal dünyalardaki dijital gayrimenkulleri ve gerçek dünyadan nesnelere karşılık gelir.

Bu varlıkların tokenize edilmesi, bunların güvenle ve verimli bir şekilde alınıp satılmasını sağlar. Pek çok NFT koleksiyonunun fiyatı 2021 başlarında en yüksek seviyelerdeydi. Bored Ape Yacht Club ve benzeri NFT koleksiyonlarının körüklediği ilk artıştan sonra bugüne kadar fiyatlar düşmüş olsa da NFT pazarı için hâlâ nispeten sağlıklı tanımını yapabiliriz.

NFT neden ilk günkü popülaritesini kaybetti? 

Yatırımcılar arasındaki spekülasyonların artmasına bağlı olarak dijital varlıkların fiyatı arttığında suni bir fiyat artışı oluşur. NFT’lerin değeri ilk yoğun tanıtımın ardından çok hızlı artarsa da tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin azalması ile fiyatlarının düşmesi muhtemeldir.

NFT balonu olarak nitelendirebileceğimiz suni fiyat artışının bir sebebi, yeni yatırımcılar piyasaya girdiğinde yatırım ve fiyatlama konusunda gerekli bilgilere sahip olmamasına dayanır. Genellikle yatırımcılar, neye yatırım yaptıklarını kapsamlı bir şekilde anlamadıkları için fiyatları yükseltirler. 

Patlayan NFT balonunun işaretleri nelerdi?

Bir NFT balonunun patladığını gösteren birkaç işaret vardır. NFT veya herhangi bir kripto para türü satın almak riskli olabilir; bu nedenle işaretleri bilmek çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken başlıca konular arasında, NFT fiyatlarının ciddi düşüşünden veya hacminin azalmasından, NFT satışları ve genel olarak NFT piyasası hakkında medyada çıkan haberlerin azalmasına kadar pek çok şey yer alır.

NFT fiyatlarının ciddi düşüşü

NFT fiyatlarının önemli ölçüde düşmeye başlaması, bir NFT balonunun patlamak üzere olduğuna dair ilk önemli işarettir. NFT fiyatları dalgalanma eğiliminde olduğundan, zaten son derece değişken olan bir piyasada fiyat düşüşünü fark edildiğinde dikkatli olmak akıllıca olacaktır. Ayrıca, bir NFT balonu fiyatlar düştüğünde otomatik olarak patlamaz; bu, daha uzun bir süreç olabilir.

İşlem hacminde azalma

NFT piyasasının sağlıklı olduğunun en önemli göstergelerinden biri günlük işlem hacmidir. İşlem hacmi uzun bir süre boyunca düşmüşse NFT’nin patlaması muhtemeldir.

İnsanlar NFT koleksiyonlarını satış için piyasaya sürmeye başlıyorsa bu, çok fazla satıcının olduğu ve yeterli alıcının olmadığı bir senaryo olduğu anlamına gelebilir. Bu durum NFT koleksiyonun düşmesi için önemli bir sebeptir.

Medyadaki haberlerin azalması

2021 yılına dönecek olursak, o dönemde NFT’lerin popülaritesi medyada sık gündem olmasıve sosyal medyanın da bunu desteklemesi ile olmuştu. Günümüze gelindiğinde ise NFT’ler eskisi kadar haber olmamaya başladı. Haberlerin azalmaya başlaması, muhtemelen NFT fiyatlamasına olumsuz etki eder. Bu da NFT balonunun patlamak üzere olduğuna dair bir işarettir.

Sources


Article information

Author: Dr. Sharon Shepherd

Last Updated: 1699753682

Views: 1013

Rating: 3.9 / 5 (82 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Sharon Shepherd

Birthday: 2022-03-07

Address: 12586 Campos Lakes, South Kathrynshire, MT 98040

Phone: +3987002274072193

Job: Nurse

Hobby: Chocolate Making, Robotics, Gardening, Card Games, Juggling, Chess, Puzzle Solving

Introduction: My name is Dr. Sharon Shepherd, I am a audacious, skilled, exquisite, courageous, unguarded, resolute, enterprising person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.