best betaalde tennissers van 203 Emma Raducanu novak djokovic
Emma Raducanu (Afbeelding: ANP)

Dat de top van de tenniswereld een flink salaris verdient is niets nieuws. Wie wel nieuw is: Novak Djokovic als nummer 1 op de lijst van best betaalde tennisser ter wereld 2023. Roger Federer maakt dit jaar plaats voor nieuwe grootverdieners, en dat terwijl de strijd om de US Open nog niet gestreden is.

De US Open nadert zijn climax; de overgebleven tennissers strijden om de titel tijdens het laatste Grandslam-toernooi van het tennisseizoen. Intussen heeft Forbes de balans opgemaakt. Welke tennissers konden gedurende de afgelopen twaalf maanden het meeste geld op de bankrekening bijschrijven? De grote verrassing is Emma Raducanu, eigenlijk al haar geld naast de baan verdiende.

Best betaalde tennissers van 2023
De lijst is gebaseerd op inkomsten die zijn verdiend zowel op als naast de tennisbaan. De bedragen komen dus niet alleen voort uit prijzengeld, maar ook uit samenwerkingen, advertenties en neveninkomsten. Roger Federer ging vorig jaar nog aan kop met zijn verdiensten van 90 miljoen dollar. Dit jaar stoot Novak Djokovic de gepensioneerde Federer van zijn troon.

1. Novak Djokovic – 38,4 miljoen dollar

VIDEO: Novak Djokovic Winning Moments vs Grigor Dimitrov 👏 | Paris 2023 Final
Tennis TV

Leeftijd: 36
Land: Servië
Inkomsten uit tennis: 13,4 miljoen dollar
Overige inkomsten: 25 miljoen dollar

Novak Djokovic heeft inmiddels 23 grandslamtitels op zijn naam en ging er 68 keer met de winst vandoor op de vier meest prestigieuze tennistoernooien. Nu heeft hij er een titel bij. De Serviër gaat ook aan kop in de lijst met best betaalde tennissers ter wereld in 2023. Dit jaar won hij onder meer de Australian Open en het befaamde Roland Garros. Met zijn overwinningen harkte hij ruim 13 miljoen dollar binnen en naast de tennisbaan verdiende hij ook nog eens 25 miljoen dollar.

2. Carlos Alcaraz – 31,4 miljoen dollar

VIDEO: TOP 10 RICHEST TENNIS PLAYERS IN THE WORLD 2023 😍 HIGHEST PAID TENNIS PLAYERS 2023
TENNIS RAPTOR

Leeftijd: 20
Land: Spanje
Inkomsten uit tennis: 11,4 miljoen dollar
Overige inkomsten: 20 miljoen dollar

De 20-jarige Carlos Alcaraz ging er dit jaar met de Wimbledon-winst vandoor. Hij versloeg Djokovic in de finale en sleepte daarmee zijn tweede Grand Slam-titel in de wacht. In totaal verdiende hij in de afgelopen maanden ruim 30 miljoen dollar.

3. Iga Swiatek – 22,4 miljoen dollar

VIDEO: Top 10 Highest Paid Tennis Players In The World (2023)
Finessin Sports

Leeftijd: 22
Land: Polen
Inkomsten uit tennis: 8,4 miljoen dollar
Overige inkomsten: 14 miljoen dollar

De eerste vrouw op de lijst is de 22-jarige nummer één van de wereld; Iga Swiatek. Vorig jaar sleepte Swiatek haar eerste US Open-titel in de wacht. Dit jaar won ze voor de derde keer Roland Garros. En dat brengt behoorlijk wat geld in de la. Op de baan verdiende ze in 2023 ruim 8 miljoen dollar.

4. Daniil Medvedev – 20,1 miljoen dollar

VIDEO: Best ATP Tennis Matches in 2023: Part 1
Tennis TV

Leeftijd: 27
Land: Rusland
Inkomsten uit tennis: 7,1 miljoen dollar
Overige inkomsten: 13 miljoen dollar

De 27-jarige Daniil Medvedev won in 2020 de ATP Finals (het officieuze werereldkampioenschap), ging er in 2021 vandoor met de winst op de US open en in 2022 stond hij op de eerste plaats van de ATP-ranglijst. In 2023 waren zijn inkomsten uit de sport goed voor ruim 7 miljoen dollar. En naast de baan verdiende hij daarbovenop bijna het dubbele: 13 miljoen dollar. In totaal goed voor een bedrag van ruim 20 miljoen dollar, net niet genoeg voor de top 3 best betaalde tennissers.

5. Rafael Nadal – 15,5 miljoen dollar

VIDEO: 🎾 Highest Earning Men’s Tennis Players of All Time 2023 | Federer, Djokovic and others
Brascard Comparison

Leeftijd: 37
Land: Spanje
Inkomsten uit tennis:1,5 miljoen dollar
Overige inkomsten:14 miljoen dollar

Al in 2008 domineerde Nadal – ook wel de gravelkoning – de ATP-ranglijst en nog altijd kunnen fans zijn spel aanschouwen. In 2022 won Nadal voor de veertiende keer de Roland Garros-titel. Niet alleen op de tennisbaan verdient hij een riant salaris, zijn overige inkomsten waren de afgelopen maanden bij elkaar opgeteld goed voor 14 miljoen dollar.

6. Emma Raducanu – 15,3 miljoen dollar

VIDEO: Grigor Dimitrov "Djokovic is on a Different Level!" - Paris 2023
The Tennis Corner

Leeftijd: 20
Land: Engeland
Inkomsten uit tennis: 0,3 miljoen dollar
Overige inkomsten: 15 miljoen dollar

Hoewel de 20-jarige Emma Raducanu op de baan goed was voor ‘slechts’ 300.000 dollar in 2023, heeft ze goed verdiend met een campagne voor Dior. Naast de tennisinkomsten verdiende Raducanu dit jaar 15 miljoen dollar. Nét iets meer dan dat de gemiddelde bijbaan oplevert. Het levert haar een verrassende plek op in de lijst met best betaalde tennissers.

7. Coco Gauff – 15,2 miljoen dollar

VIDEO: $1700 For 1 WEEK- My Review
tennis Brothers

Leeftijd: 19
Land: Amerika
Inkomsten uit tennis: 3,2 miljoen dollar
Overige inkomsten: 12 miljoen dollar

Op 17-jarige leeftijd stond de Amerikaanse Coco Gauff als jongste vrouw ooit in de finale van de US Open. Niet alleen op de baan heeft Gauff succes: waar zij met haar spel dit jaar ruim 3 miljoen dollar verdiende, verdiende ze naast de baan vier keer zoveel. In totaal kon de inmiddels 19-jarige in 2023 ruim 15 miljoen dollar bijschrijven.

8. Casper Ruud – 14,4 miljoen dollar

VIDEO: Tennis Stars Carlos Alcaraz & Holger Rune Play With 'Impossible' Rackets!
Tennis TV

Leeftijd: 24
Land: Noorwegen
Inkomsten uit tennis:6,4 miljoen dollar
Overige inkomsten: 8 miljoen dollar

De 24-jarige Noor Casper Ruud sleepte de winst van 10 ATP-toernooien in de wacht. In 2022 moest hij het in de finale van Roland Garros afleggen tegen Rafael Nadal. Hoewel hij vorig jaar in de finale stond, heeft hij dit jaar het strijdtoneel van de US Open al moeten verlaten. Financieel gaat het in zijn carrière iets meer voor de wind. Op de baan verdiende hij dit jaar een salaris van ruim 6 miljoen dollar en daarnaast wist hij nog 8 miljoen dollar te verdienen uit overige inkomsten.

9. Naomi Osaka – 12,1 miljoen dollar

VIDEO: Best ATP Matches In 2023: Part 3 (Clay Court Season)
Tennis TV

Leeftijd: 25
Land: Japan
Inkomsten uit tennis: 0,1 miljoen dollar
Overige inkomsten: 12 miljoen dollar

Deze zomer werd de 25-jarige Naomi Osaka moeder. Een extra titel die ze kan toevoegen aan de rest van de titels die ze eerder in de wacht sleepte. De Japanse is viervoudig Grandslam-winnaar en inmiddels wordt er weer getraind met een beoogde terugkeer op de tennisbaan. Osaka zette afgelopen jaar niet alleen een baby op de wereld, ze verdiende ook nog een inkomen van ruim 12 miljoen dollar, onder meer met een campagne voor Victoria’s Secret.

10. Jessica Pegula – 10,9 miljoen dollar

VIDEO: Top Men's Tennis Players | ATP Ranking History ( 1990 - 2023 ) 🎾
Between Bars, Graphics, & Maps

Leeftijd: 29
Land: Amerika
Inkomsten uit tennis: 4,9 miljoen dollar
Overige inkomsten: 6 miljoen dollar

Op 7-jarige leeftijd stond Pegula al op de tennisbaan, met succes. Pegula verdiende dit jaar een salaris van een kleine 5 miljoen dollar op de tennisbaan, maar voor het geld hoeft zij het niet te doen. Haar ouders zijn namelijk eigenaar van verschillende Amerikaanse sportteams, waaronder de Buffalo Bills. Het vermogen van haar vader Terry Pegula wordt geschat op een kleine 7 miljard dollar.

Dit verdient de best betaalde vrouw op het WK voetbal 2023